UWAGA! Strona korzysta z plików cookies przy statystykach i logowaniu. Pliki te pomagają w funkcjonowaniu strony. "Ciasteczka", których używamy są bezpieczne i nie mają szkodliwego wpływu na Twój komputer. Odwiedzając nasz serwis zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
  HOME   O PROJEKCIE REGULAMIN TERMINARZ DOBRE PRAKTYKI PRODUKTY DO SKLEPIKU   FAQ   KONTAKT LOGOWANIE
 
OPIS PROJEKTU:

Jaki jest cel konkursu?
Głównym celem projektu „Sklepiki szkolne zdrowa reaktywacja” jest poprawa stanu zdrowia dzieci i młodzieży szkolnej oraz zmiana ich nawyków odżywiania. W prawidłowo zbilansowanej diecie ucznia nie może zabraknąć wartościowego drugiego śniadania. Bardzo ważne jest, aby uczniowie mieli możliwość zakupienia w szkole zdrowych produktów na drugie śniadanie. Aby im to ułatwić wiele szkół z sukcesami prowadzi od lat sklepiki szkolne, w których nigdy nie można było kupić chipsów, cukierków czy innych niezdrowych produktów. Takie sklepiki od dawna oferują swoim uczniom pożywne kanapki, owocowe koktajle i kolorowe sałatki.
Projekt polega na wyróżnieniu i nagrodzeniu szkół, które prowadzą najlepsze sklepiki szkolne oferujące w swoim asortymencie pełnowartościowe produkty dostosowane do potrzeb rozwojowych dzieci i młodzieży.

Jak wziąć udział w konkursie?
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zgłosić swój sklepik szkolny na stronie www.sklepiki.fundacjabos.pl W zgłoszeniu należy krótko opisać jak wyglądało wprowadzenie zmian w sklepiku po 1 września 2015 r., przesłać zdjęcia swojego sklepiku wraz z opisem aktualnego asortymentu. Zgłoszenia przyjmujemy do 10 czerwca 2016 r.

Kto może zgłosić sklepik?
Każdy kto jest w jakikolwiek sposób związany ze sklepikiem. Może to zrobić dyrektor szkoły, nauczyciel, ale też ajent sklepiku, uczniowie (pełnoletni), a także rodzice! Jeśli jesteście zadowoleni z tego jak działa Wasz sklepik, warto się tym pochwalić! I przy okazji zdobyć dla swojego sklepiku cenną nagrodę.

Jakie są nagrody?
Na najlepiej zorganizowane sklepiki, oferujące zdrowe produkty spożywcze, czekają atrakcyjne nagrody w postaci sprzętu AGD, który dodatkowo urozmaici ofertę sklepiku, np. blendery, sokowirówki, grille elektryczne, naleśnikarki itp.
TŁO PROJEKTU:
Początek nowego roku szkolnego przyniósł duże zmiany w funkcjonowaniu sklepików szkolnych. Od 1 września, zgodnie ze znowelizowaną ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, nie można w nich już sprzedawać tak zwanego jedzenia śmieciowego. Dzięki temu najmłodsi mają uczyć się jak zdrowo się odżywiać. Zmiany są oczywiste. Zamiast dosładzanych napojów – jest woda i soki bez cukru. Zamiast zapiekanek i hot dogów – kanapki z pieczywa razowego. Zamiast cukierków – suszone owoce i orzechy, itd.

Ostatnie wyniki badań są alarmujące. Jest bardzo źle. Według badań opublikowanych przez Instytut Żywności i Żywienia już ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadmierną masę ciała! A musimy pamiętać, że dzieci z nadmierną masą ciała wyrastają zazwyczaj na otyłych dorosłych. Niestety nadal nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że otyłość jest główną przyczyną wielu chorób przewlekłych, jak: cukrzyca typu II, choroby układu krążenia (zawał serca, udar mózgu), nadciśnienie tętnicze, nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego), kamica żółciowa, zaburzenia hormonalne, np. zespół policystycznych jajników, zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego czy nocny bezdech. Osoby z nadwagą i otyłością prędzej czy później - w wyniku związanych z nimi powikłań i chorób - stają się pacjentami diabetologów, kardiologów, onkologów, neurologów, ginekologów, ortopedów, endokrynologów, dermatologów, a także psychologów i psychiatrów.

Fundacja BOŚ od 5 lat bierze aktywny udział w ogólnopolskiej dyskusji na temat zdrowego żywienia dzieci. Prowadzimy cyklicznie projekty edukacyjne skierowane zarówno do dyrektorów szkół, nauczycieli, kucharzy, intendentów jak i samych dzieci. Realizujemy kampanie społeczne na temat przeciwdziałania otyłości, przygotowujemy materiały edukacyjne i proponujemy realne rozwiązania, z których korzystają szkoły.
PLAN ZADAŃ KONKURSOWYCH:
ZADANIA KONKURSOWE:

I CZĘŚĆ
Dane szkoły, w której swoją działalność prowadzi sklepik szkolny oraz dane osoby zgłaszającej sklepik do konkursu.

II CZĘŚĆ
Opisz krótko jak w Twojej szkole wyglądało wprowadzanie zmian po 1 września 2015 r. Jak udało się przekonać uczniów do zakupów zdrowych produktów? Czy przeprowadzaliście akcje informacyjno-edukacyjne? Czy uczestniczycie w programach prozdrowotnych?

III CZĘŚĆ
Opisz krótko jak funkcjonuje i wygląda Wasz sklepik. Kto go prowadzi i zaopatruje w produkty? Czy jest miejsce na zjedzenie II śniadania? Czy sklepik prowadzony jest w formie bufetu czy jest to „okno w ścianie”? Jakim sprzętem dysponujecie, a jakiego Wam brakuje? Jak wiele osób z niego korzysta?
Załącz dobre zdjęcia sklepiku prezentujące go z najlepszej strony.

IV CZĘŚĆ
Opisz krótko asortyment w swoim sklepiku. Gdzie zaopatrujecie się w produkty do sklepiku. Co cieszy się w nim największą popularnością? Czy macie jakiś popisowy produkt? Może podzielicie się z nami przepisem na ulubioną kanapkę, koktajl lub sałatkę?
Załącz dobre zdjęcia asortymentu.
 
Patronat honorowy:
 
 
 
Partnerzy: